9 tipů, které vám při prohlídce pomohou prodat nemovitost

9 tipů, které vám při prohlídce pomohou prodat nemovitost

Osobní prohlídky jsou jednou z nejdůležitějších fází prodeje nemovitosti. Často při nich dochází na pověstné lámání chleba. Pro potenciální kupce je osobní prohlídka často tou poslední částí skládanky, kterou potřebují k definitivnímu rozhodnutí. To si my v Zafixu dobře uvědomujeme, proto vám dáváme možnost provést zájemce svým domem či bytem zcela samostatně – vy jste totiž tím nejlepším expertem na vaši nemovitost. Dokážete ji nejlépe představit a také odpovědět na případné otázky.

S námi vvšak máte možnost volby – za poplatek 8 000 Kč se v případě vašeho zájmu rádi postaráme i o prohlídky a vše s nimi spojené. Stačí jen kontaktovat svého realitního experta, který vše zařídí.

A když se rozhodnete vést prohlídky přece jen zcela samostatně? Potom se vám bude hodit právě tento článek. Tady je našich 9 tipů, které vám pomohou zajistit hladký průběh každé prohlídky.

1. Na prohlídku se důkladně připravte

Celá řada lidí dá na svůj první dojem – a nákup nemovitosti není v tomto ohledu žádnou výjimkou. Na příchod potenciálních kupců byste tedy měli svůj dům nebo byt pořádně připravit. V jednom z minulých článků jsme se věnovali přípravě nemovitosti na focení. Zmiňovali jsme důležitost úklidu, drobných úprav i odosobnění objektu. Tyto body platí i pro osobní prohlídky – před příchodem zájemců o koupi odstraňte přebytečné věci (například kosmetické přípravky z koupelny nebo nádobí z kuchyně) a schovejte fotografie i další osobní věci. Neméně důležitý je poté i důkladný úklid všech prostor. Zdá se to jako maličkost, ale uklizený interiér bude na každého návštěvníka působit o poznání příjemněji. A ne jen interiér – stejnou pozornost věnujte i přilehlému pozemku. Posekat trávu a uklidit volně se povalující nářadí by mělo být naprostou samozřejmostí.

2. Domácí mazlíčky nechte u kamarádů

Pro osobní prohlídky poté platí zákaz domácích mazlíčků. Možná se vám to zdá přehnané, ale věřte, že není. Existuje celá řada milovníků zvířat, kteří by přítomnost roztomilého pejska nebo kočičky ocenili. Pokud k vám však přijde zájemce s alergií nebo panickým strachem ze psů, stane se pro něj prohlídka vašeho domu noční můrou – a takového zájemce už jen těžko přesvědčíte o kvalitách svého bydlení.

3. Pozor na smažená a kořeněná jídla

V den, kdy máte domluvené prohlídky, se vyvarujte smažení a přípravě extrémně kořeněných jídel, z jejichž štiplavé vůně budou návštěvníkům slzet oči. Prohlídka takového domu by totiž byla vším, jen ne příjemným zážitkem.

4. Na zájemce si udělejte čas a vítejte je s dobrou náladou

Žádnou z domluvených prohlídek neberte na lehkou váhu. Vždyť možná díky jedné z nich získáte kupce pro svou nemovitost. Na každou z prohlídek se tak vybavte dostatečným množstvím času a dobrou náladou. Pokud budete působit příjemně, vytvoříte v domě milou atmosféru. Roztěkaný a nervózní hostitel naopak přenese své pocity i na návštěvníka, který se v takovém prostředí určitě nebude cítit dobře.

5. Nabídněte kávu

Zatímco nevábný zápach po vaření patří mezi nežádoucí jevy, vůně čerstvě uvařené kávy je jeho přesným opakem. Šálek kávy podávaný s kouskem bábovky navodí tu správnou domácí atmosféru. A o to přesně jde – ukázat zájemci, že se zde už nyní může cítit jako doma. Pokud kávu nepije, nabídněte samozřejmě jakýkoli jiný nápoj.

6. U kávy proberte situaci

Až zasednete ke kávě, proberte se zájemcem jeho situaci. Nejenže budete působit jako příjemný společník, ale navíc získáte celou řadu důležitých poznatků, které vám mohou pomoci při prodeji. Ptejte se na zamýšlený způsob financování nebo na stávající bydlení. Často se stává, že zájemce současně prodává svůj starý byt nebo dům – v takovém případě můžete sám nabídnout služby Zafixu. Pro obě strany totiž bývá velmi výhodné, když prodej nemovitostí zajišťuje jedna společnost. Prodeje se mohou časově provázat a je zde jistota, že nevznikne žádná prodleva mezi prodejem jedné a druhé nemovitosti.

7. Prohlídku uzpůsobte na míru danému zájemci

Každá prohlídka domu by měla být uzpůsobena zájemci. Při rozhovoru se tedy snažte zachytit co nejvíce informací a na ně poté reagujte. Pokud se jedná o rodinu s dětmi, zmiňte, zda se v okolí nachází školka, škola nebo třeba dětské hřiště. Mladý pár určitě ocení příjemné restaurace a stylové kavárny ležící v blízkosti nemovitosti a vášnivého tenistu zase zaujme sportoviště s tenistovými kurty v docházkové vzdálenosti. Upozorněte zkrátka na vše zajímavé, co se v okolí nachází. Můžete zmínit obchody, kadeřnictví, restauraci, dobrou hospůdku, místa jako stvořená pro večerní procházku nebo koupaliště, které během horkých letních dnů poskytne příjemné útočiště. V žádném případě si ale nevymýšlejte.

8. Mějte připravené podklady

Probrat vybavení domu a možnosti v okolí je sice dobré, kupujícího však určitě budou zajímat také náklady na provoz nemovitosti (spotřeba energií, platby do SVJ) a informace o právní stránce (zástavní právo, věcná břemena a další omezení). Mějte tedy potřebné podklady vždy připravené. Nejlepší bude, když zájemci předáte veškeré informace i v tištěné podobě, aby si je mohl v klidu prostudovat.

9. Seznamte kupujícího s dalším průběhem prodeje

Na každého potenciálního kupce zapůsobí, když uvidí, že jste na prodej nemovitosti dobře připraveni a že máte za zády zkušeného realitního experta, kterého může sám kontaktovat. Zájemci vysvětlete další postup – seznamte jej s následujícím krokem, kterým je podepsání rezervační smlouvy. Zmiňte, proč je pro něj tato smlouva tolik důležitá – pro zájemce je velmi atraktivní, že mají nemovitosti zarezervovanou a mohou v klidu dořešit financování i další náležitosti spojené s koupí domu. Rezervační smlouvu vám pošle realitní expert a vy ji můžete hned na místě podepsat.

V závěru prohlídky se zeptejte, jak byl zájemce spokojen a co se mu na domě/bytě líbí. Rekapitulace příjemných dojmů zapříčiní, že si každý z vás odnese z prohlídky dobrý pocit. A právě pocity jsou tím, co mnohdy rozhoduje. Tak držíme palce, aby si z vaší prohlídky nemovitosti odnášel každý zájemce jen to nejlepší.

Nechte si ocenit vlastní nemovitost zdarma
Zvažujete teprve prodej nemovitosti? Zpracujeme pro vás profesionální odhad a navrhneme prodejní strategii. Je to zdarma a stačí nám pár údajů.
Odhad zdarma