5 tipů, kterými zvýšíte hodnotu nemovitosti

5 tipů, kterými zvýšíte hodnotu nemovitosti

Je nepsaným pravidlem, že nejvíce se na prodejní ceně nemovitosti podílí její lokalita, rozloha, stav a velikost. Tyto faktory vám ovšem samy o sobě nemovitost neprodají. Navíc existuje spousta dalších proměnných, které se na výsledné ceně prodeje podílí a které můžete ovlivnit. Abyste navýšili prodejní cenu svého domu či bytu, nemusíte investovat několik desítek až stovek tisíc do nákladných rekonstrukcí. V následujícím článku vám přinášíme několik tipů, jak jednoduše a chytře zvýšit hodnotu nemovitosti.

Zvýšení užitné hodnoty

Ačkoli se nemusíte pouštět do kompletní rekonstrukce, rozhodně je potřeba provést na nemovitosti takové úpravy, kterými se zvýší její funkčnost. Pokud vám zatéká na půdu, dejte vyměnit střešní tašky. Staré topení nahraďte centrálním vytápěním nebo alespoň vyměňte staré a špatně funkční radiátory za nové. Pokud jsou v bytě či domě původní okna, rozhodně je nahraďte plastovými. Pokud vám to rozpočet dovolí, nechte dům zateplit. Všechny tyto úpravy totiž novému majiteli ušetří ročně tučnou částku– a vám navýší prodejní hodnotu nemovitosti.

Investujte do menších oprav

Menší opravy na nemovitosti jsou opravdu nutností. Kapající vodovodní baterie s klidem vyměňte za nové, stejně tak i nedovírající dveře, prasklé kachličky a osvětlení v podobě lustrů po babičce. Zasádrujte díry ve zdech a celý interiér vymalujte bílou barvou. Nechte opravit všechny tekoucí trubky a nahraďte i staré kryty zásuvek novými.

Přidejte další obytný prostor

Má váš dům prostornou půdu, kterou jste ovšem až doteď využívali jen jako odkladiště? Vykliďte ji a udělejte z ní další prostor možný k obývání. Rozšíření obytného prostoru se podílí na zvýšení funkčnosti domu – a tím i na navýšení prodejní ceny.

Uklízejte, uklízejte, uklízejte

V nabízeném domě či bytě se musí vše blýskat tak, jako by byl nový. Vyhraďte si na úklid nemovitosti i celý víkend a uklízejte tak, jako ještě nikdy. Umyjte okna zvenčí i zevnitř včetně okenních rámů. Vyleštěte zrcadla a vše chromové, v koupelně vyměňte silikonová těsnění kolem vany, umyvadel a sprchového koutu. Odstraňte jakékoli stopy po vodním kameni a naleštěte podlahy. Staré koberce a rohože vyhoďte a pověste nové záclony. V místnostech zanechte pouze funkční nábytek a co můžete, vystěhujte už teď. Prostor se opticky zvětší a bude působit vzdušněji.

Zaměřte se i na okolí domu. To by mělo působit upraveně. Posekejte trávník, vydrhněte vstupní dveře, vyčistěte chodník a přístupové schody. Vypleňte záhony, prořezejte stromy a nebojte se nakoupit nové kytky a rozmístit je kolem domu.

Koupelna a kuchyně jako nové

Pokud vám rozpočet nedovoluje rekonstrukci těchto dvou důležitých místností v domě, proveďte alespoň nutné opravy a dejte si na nich opravdu záležet. Právě na tyto dvě účelné místnosti se při osobní prohlídce domu zaměřují zájemci nejčastěji. Snažte se proto vše v kuchyni a koupelně dovést k dokonalosti. Vyčistěte spáry mezi kachličkami a odstraňte veškeré stopy po plísni a špíně. Opravte těsnění všude tam, kde by mohla kapat voda. Vyměňte všechny kohoutky a vodovodní baterie, případně nahraďte prasklé kachličky a dlaždice. Vše musí působit čistě a hygienicky nezávadně a především být funkční.

První krok pro úspěšný prodej nemovitosti

Jste přesvědčeni, že je vaše nemovitost připravena k prodeji, ale nejste si jistí, za jakou cenu? Získejte od nás v Zafixu odhad nemovitosti zdarma.

ZÍSKAT ODHAD ZDARMA