8 tipů, jak připravit nemovitost na příchod fotografa

8 tipů, jak připravit nemovitost na příchod fotografa

Profesionální fotografie jsou tou nejlepší prezentací každé nemovitosti. Důležité je zde to slůvko profesionální – fotografie zvládne pořídit každý, ne vždy však dokážou znásobit zájem o nemovitost a zvýšit její prodejní cenu (na rozdíl od těch profesionálních). To my samozřejmě dobře víme, proto máte v rámci našich služeb zajištěné i fotografování a vytvoření videoprůvodce. Součástí celého procesu je fotostaging, v jehož rámci si fotograf a jeho pomocníci pohrají s osvětlením, dekoracemi i dalšími prvky v jednotlivých místnostech tak, aby na fotografiích vypadaly co nejlépe, ale zároveň plně odpovídaly skutečnosti.

Obývající pokoj před Obývající pokoj po

Ovladače, míč i přebytečné krabice musí pryč – potom stačí zvolit vhodný úhel, rozsvítit lampu a fotografie útulného obývacího pokoje je na světě

Fotograf je v tomto ohledu opravdovým kouzelníkem – zvládne přeskládávat a aranžovat vybavení interiéru. Mávnout hůlkou a odstranit prach či přebytečné věci nebo posekat zahradu však bohužel nedokáže. Pomoci mu ale můžete vy – třeba tím, že svou nemovitost na focení co nejlépe připravíte. Věřte, že to má smysl. Odměnou vám bude rychlejší prodej nebo vyšší částka, za kterou nemovitost prodáte. Tady je našich 8 tipů, které vám k dokonalému výsledku pomohou.

1. Ukliďte každou místnost v domě a schovejte přebytečné věci

Uklizená místnost bez zbytečných věcí je klíčem úspěchu. Působí čistě a vzdušně. Před příchodem fotografa proveďte alespoň základní úklid a schovejte vše, co lze schovat – v kuchyni by nemělo být nádobí a v koupelně sprchové gely či jiné přípravky. A obývací pokoj bude bez hromádky novin vypadat také mnohem lépe.

Koupelna před Koupelna po

Poznali byste, že se jedná o tu samou místnost? Přitom stačilo jen uklidit přebytečné věci, nastavit správně osvětlení a pořídit kvalitní fotografii z vhodného úhlu

2. Lesklé plochy se musí lesknout

Ať už jde o okna, zrcadla nebo skleněné desky stolů, všechny tyto plochy by měly být pečlivě vyleštěné. Šmouhy nebo další nečistoty totiž na fotografiích velmi dobře vyniknou. Když toto vybavení přeleštíte, získá punc čistoty a elegance – a zároveň už budete připraveni i na osobní prohlídky vašeho domu.

3. Udělejte ze svého domova univerzální místo

Když na potenciálního kupce budou z každé fotografie hledět obrázky vašich dětí, moc dobrý dojem to zřejmě neudělá. Bude mít totiž pocit, že je zde opravdu nevítaným hostem. Pokud je to tedy alespoň trochu možné, ukliďte před fotografováním své osobní věci a proměňte pokoj v univerzální místo, ve kterém si bude moci každý představit svůj budoucí domov.

Kuchyň před Kuchyň po 

Uklizené nádobí a květiny na stole promění celou kuchyň k nepoznání. Správný úhel focení je v tomto případě patrný na první pohled

4. Nebojte se drobných úprav

Možná vám přijde malování v této fázi zcela zbytečné, ale věřte, že případní zájemci budou z čistých a krásných stěn nadšeni. Pokud už jste nemalovali pár let, určitě se to tentokrát vyplatí. To i v případě, že jste své stěny vymalovali křiklavými barvami, které se nemusí zamlouvat každému – neutrální tóny budou působit určitě mnohem lépe. Podobný efekt bude mít i přilepení chybějících dlaždiček v koupelně, výměna nefunkčních žárovek nebo oprava drobných nedokonalostí na stěnách (například uražený roh).

5. Na maličkostech záleží

Váza s květinami nebo zajímavý obraz na zdi – to vše udělá více, než by se na první pohled mohlo zdát. Místnosti by neměly působit příliš osobně, zároveň však nesmí být úplně prázdné. Právě květinami nebo vhodně zvoleným obrazem zde vykouzlíte tu správnou atmosféru.

Obývací pokoj 2 před Obývací pokoj 2 po

Tady asi není potřeba dlouze komentovat. Odpovězte si sami – z které fotografie na vás sálá ono pověstné teplo domova?

6. Pohrajte si s barvami

Máte svou ložnice vymalovanou do zelena? V tom případě se nebojte sáhnout po podobném povlečení, polštářích nebo přehozu – na fotografiích bude takový interiér působit jako vystřižený z magazínu o bydlení, což ocení každý milovník moderního a designového bydlení.

Ložnice před Ložnice po

Ve které z ložnic byste raději přespali? My určitě v té druhé – a to stačilo tak málo

7. Nezapomeňte na zahradu

Prodáváte dům se zahradou? V tom případě by se na fotografiích měla objevit i venkovní plocha. Úklidu byste tedy měli podrobit i ji. Nikdo neříká, že úklidem zahrady musíte strávit dva dny. Bohatě bude stačit, když schováte přebytečné nářadí a posekáte trávník.

8. Nechlubte se domácími zvířátky

Přítomnost vaší kočky na fotografiích obývacího pokoje může sice připadat milovníkovi zvířat roztomilá, alergika však spolehlivě odradí – vždyť kdo by toužil kýchat během celé prohlídky domu? Kromě toho mohou mít lidé obavy, že se zvířecí obyvatel podepsal i na vybavení bytu či domu a raději se ani nepřijdou přesvědčit osobně. Zvířátka tedy během focení zavřete do jiné místnosti, případně je dejte na hlídání ke kamarádce. Uvidíte, že i pro ně to bude mnohem příjemnější.

Teď už tedy víte vše potřebné a za pár dní, až fotograf zaklepe na dveře, bude váš byt nebo dům dokonale připraven na focení. Na přípravě si dejte opravdu záležet – jak už jsme zmiňovali v úvodu, kvalitní fotografie mohou mít na svědomí rychlejší, nebo dokonce výhodnější prodej. Byla by tedy škoda tuto fázi podcenit.

Ještě nemáte prodej nemovitosti ani profesionální focení zajištěné? Rádi vám s tím pomůžeme. Stačí si jen objednat Zafix balíček služeb

Nechte si ocenit vlastní nemovitost zdarma
Profesionálně ohodnotíme vaši nemovitost. Je to zdarma a stačí nám pár údajů.
Odhad zdarma