Jak nejlépe stanovit prodejní cenu nemovitosti?

Jak nejlépe stanovit prodejní cenu nemovitosti?

Prodej nemovitosti s sebou přináší celou řadu situací, které je potřeba vyřešit. Jednou z nich je i stanovení prodejní ceny. Tu můžete samozřejmě odhadnout i sami. Tady však hrozí, že zvolíte spíše cenu, kterou za nemovitost chcete získat, než tu, která je odpovídající a reálná. Tím můžete napáchat více škody než užitku. Příliš vysokou cenou odradíte první zájemce o nemovitost, kvůli nízké ceně zase přijdete o mnoho peněz.

Nejlepší možností tak bude nechat si zpracovat znalecký posudek, který je vyžadován i při celé řadě dalších úkonů. S jeho pomocí určitě takovou cenu, která bude výhodná pro vás a zároveň dostatečně atraktivní pro potenciálního kupce, najdete.

Jak se odhaduje cena nemovitosti?

Určit správnou cenu domu není nic snadného. Roli hraje hned celá řada faktorů. Kromě polohy nemovitosti je to třeba i materiál, z něhož je postavena, velikost pozemku, druh vlastnictví, stáří nemovitosti nebo občanská vybavenost v okolí. Na základě všech vlastností je určen tzv. koeficient kvality. Tím to ale ještě nekončí. Je nutné zohlednit také aktuální situaci na trhu nebo to, jaká je nabídka a poptávka nemovitostí v okolí.

Po zvážení všech faktorů může znalec určit takovou cenu, která zajistí rychlý a pro prodávajícího výhodný prodej nemovitosti. Odborník na cenu nemovitostí je poté schopen zpracovat i prodejní strategii, v jejímž rámci se prodejní cena může dále měnit – k tomuto kroku se přistupuje v případě, že nemovitost není prodána během prvního měsíce, nebo když je naopak o koupi velký zájem (tato strategie je známa jako licitace). 

Bez pořádného odhadu nemovitosti to nepůjde

Dalo by se tedy říci, že bez odborného odhadu nemovitosti se při prodeji neobejdete. To si moc dobře uvědomují realitní kanceláře, které tuto službu lidem nabízejí. Spolupráce s realitní kanceláří však něco stojí – a nebývá to právě malá částka. Nejčastěji se jedná o 3–6 % z prodejní ceny nemovitosti, což v některých případech mohou být statisíce korun.

Pokud se vám tento přístup nelíbí, můžete zvolit i samostatnou cestu a nechat si zpracovat posudek od nezávislého znalce. I tady se ale samozřejmě za odhad platí. Protože většinou nemáte domluvené žádné výhodnější ceny, může vás i samotný odhad nemovitosti stát pořádný balík peněz. Kromě toho nezískáte žádnou další pomoc při prodeji nemovitosti

U Zafixu získáte znalecký posudek zcela zdarma

Potom je tu ještě třetí možnost – Zafix. Odhad nemovitosti a prodejní strategii pro vás zpracujeme zcela zdarma. Můžete si tak snadno vyzkoušet, jaké jsou naše služby. Pokud budete spokojeni, rádi vám poté pomůžeme i se samotným prodejem. Postaráme se o fotografie nemovitostí, kompletní právní služby i o vaši vlastní webovou prezentaci. Samozřejmostí je také podpora realitního experta. A co za to? U nás vždy zaplatíte jen férový fixní poplatek, jehož výši znáte ještě před zahájením spolupráce. 

Chcete vědět, kolik se Zafixem ušetříte?

Vyzkoušejte naši kalkulačku a spočítejte si, kolik ušetříte, pokud svěříte nemovitost Zafixu.

SPOČÍTAT ÚSPORU

Nejsme standardní realitní kancelář a nebereme si provize z prodeje. Praktiky některých realitních kanceláří se nám nelíbí, proto jsme se rozhodli jít jinou cestou a nabídnout vlastníkům nemovitostí důvěryhodnou a férovou alternativu. U nás platíte pouze za to, co při prodeji nemovitosti potřebujete (a provize realitnímu makléři to opravdu není). Jsme důkazem toho, že kvalitní nutně nemusí znamenat drahé – naše služby jsou díky dobré orientaci na trhu s realitami, mnohaletým zkušenostem, správným kontaktům a využití moderních technologií na úrovni těch nejlepších realitních kanceláří.

Nechte si ocenit vlastní nemovitost zdarma
Profesionálně ohodnotíme vaši nemovitost. Je to zdarma a stačí nám pár údajů.
Odhad zdarma