Prodej nemovitosti krok za krokem

Prodej nemovitosti krok za krokem

Čím dál více majitelů nemovitostí uvažujících o prodeji nechce platit provizi realitní kanceláři. To je často motivace k tomu, aby se pokusili prodat svou nemovitost zcela samostatně. Řada z nich však nemá ani nejmenší ponětí, co vše prodej domu či bytu obnáší.

Nemovitostí určených k prodeji je dnes k dispozici poměrně hodně. A určitě se není čemu divit. Ceny nemovitostí rychle rostou a majitelé chtějí na prodeji co nejvíce vydělat. Kupci tak mají z čeho vybírat a pro prodávající může být těžší je zaujmout. Stačí ale zvolit správný způsob propagace a nabídky se jen pohrnou. Dobrou nabídkou to ale zdaleka nekončí. Následuje ještě celá řada dalších věcí, které musí majitel nemovitosti zařídit – od sestavení kupní smlouvy přes přípravu návrhu na vklad do katastru nemovitostí až po zaplacení daně.

Řada prodávajících tak dříve či později zjistí, že je toho příliš mnoho a že na vše sami nestačí. Nebojte, my vás v tom nenecháme. V Zafixu vám se vším rádi pomůžeme, a to bez jakékoli provize z prodeje. Za kompletní služby spojené s prodejem domu zaplatíte pouze férový fixní poplatek.

Odhad nemovitosti vám pomůže s určením ceny

Úvodním úkolem pro každého prodávajícího je určení správné prodejní ceny. Tuto cenu samozřejmě můžete určit zcela sami podle toho, kolik byste za nemovitost rádi dostali. Tento přístup však není úplně vhodný – cenu totiž neurčujete vy, ale samotný trh (tedy nabídka a poptávka). Myslete na to, že špatně stanovená cena vám při prodeji spíše uškodí. Pokud je příliš vysoká, odradíte kupující, kteří se na nabídku podívají mezi prvními. V opačném případě zase na prodeji proděláte, a to klidně i statisíce korun.

Při určování ceny hraje roli celá řada faktorů, mezi něž patří například vybavení dané nemovitosti, její poloha nebo i materiál, ze kterého je postavena. Kromě toho je nutné zohlednit aktuální situaci na trhu s nemovitostmi a porovnat danou nemovitost s byty a domy prodávanými v jejím okolí. Pokud se na trhu s realitami dobře neorientujete, bude lepší nechat si zpracovat znalecký posudek, který vám s cenou nemovitosti pomůže.

Spolu s cenou je vhodné stanovit i prodejní strategii, na kterou mnozí prodávající často zapomínají. Přitom právě díky správné strategii lze prodat nemovitost v krátké době a s co nejvyšším ziskem.

Chcete se vyhnout pozdějším reklamacím? Vsaďte na inspekci nemovitosti

Kupující má ze zákona právo uplatnit zpětně reklamaci na skryté vady, které se projeví po prodeji nemovitosti. Je tak v zájmu prodávajícího seznámit jej se všemi vlastnostmi domu. Pokud chcete mít stoprocentní jistotu, že na nic nezapomenete, je vhodné zvolit inspekci nemovitosti. Ta je prováděna pověřeným inspektorem, který v jejím rámci zjišťuje technický stav nemovitosti. Provedená inspekce nemovitosti zlepšuje vaši důvěryhodnost u potenciálních kupců a zvyšuje hodnotu nemovitosti. Určitě se tedy vyplatí do ní investovat.

Před každým prodejem musíte mít zpracovaný PENB

Průkaz energetické náročnosti budovy si musí každý vlastník nemovitosti opatřit ještě před samotným prodejem. Tento štítek, který udává energetickou náročnost budovy (např. z hlediska vytápění, osvětlení nebo ohřevu teplé vody), je nutné ve většině případů předložit kupujícímu a následně jej zahrnout i do kupní smlouvy. Pokud tedy vaše nemovitost nepatří mezi výjimky stanovené zákonem, budete si muset svůj PENB nechat zpracovat i vy.

Správná příprava nemovitosti je klíčem k úspěchu

Velmi důležitou fází celého prodeje je příprava nemovitosti. V této fázi by měl být vytvořen prodejní inzerát obsahující kvalitní fotografie (ideálně také videoprohlídku) i kompletní informace o prodávané nemovitosti. Zde je nutné myslet na to, že neprodáváte staré kolo, ale dům v hodnotě několika milionů – tomu musíte uzpůsobit i samotný inzerát. Možná jste si všimli, že inzerované nemovitosti mnohdy vypadají jako vystřižené z magazínů o bydlení. A určitě také musíte uznat, že vás takové inzeráty zaujaly více než ty, které obsahovaly nekvalitní fotografie neuspořádaného interiéru.

Pravdou je, že zájemce o nové bydlení v první řadě zajímá vzhled nemovitosti. Chtějí zkrátka vidět interiér, který jim bude okamžitě evokovat jejich nový domov. Řada prodávajících tak využívá služeb společností, které cíleně upraví interiér, i profesionálních fotografů, kteří jej poté co nejlépe zachytí. Vytvořený inzerát je následně vhodné vložit do placených inzercí nemovitostí, kde se snáze dostane k lidem, kteří mají o koupi nemovitosti opravdový zájem.

Nepodceňujte ani osobní prohlídky

Pokud se bude potenciálním kupcům váš inzerát líbit, můžete se začít těšit na osobní prohlídky. I na ty je nutné se důkladně připravit a dovést k dokonalosti vše, co lze ovlivnit – tedy například čistotu v domě. Pokud se vám podaří zvládnout osobní prohlídku, s kupujícím se můžete začít domlouvat i na samotném prodeji domu.

Právní služby řešte jedině se zkušeným advokátem

Rezervací nemovitosti pro konkrétního kupce začíná kolotoč právních záležitostí, které běžnému smrtelníkovi přidělají nejednu vrásku. V závěrečném kroku prodeje je totiž nutné vyřídit celou řadu dokumentů, mezi které patří i rezervační a kupní smlouva. Mnozí prodávající tyto dokumenty jednoduše stahují z internetu. Pravděpodobně si ale vůbec neuvědomují, co vše tím riskují. Prodej domu by neměl být brán na lehkou váhu – z tohoto důvodu doporučujeme konzultovat veškeré úkony a dokumenty se zkušeným advokátem. Advokát (případně notář nebo bankovní instituce) vám poté může pomoci i s úschovou peněz. Tato služba je rovněž velmi důležitá, protože v případě prodeje nemovitosti se samozřejmě manipuluje s opravdu vysokými částkami.

Zafix poskytuje veškeré služby za férový fixní poplatek

Zdá se vám, že je toho hodně? A to jsme ještě nezmínili všechny ty hypotéky, daně, vklady do katastru nemovitostí a další záležitosti, které je nutné při prodeji zajistit. Abychom vás ale jen nestrašili, máme pro vás i jednu dobrou zprávu. Se všemi zmíněnými kroky (včetně inspekce nemovitosti a PENB štítků) vám můžeme pomoci. V Zafixu si neúčtujeme žádné provize z prodeje, ale pouze fixní poplatek, jehož výši budete znát od samého začátku. S naší garancí prodeje nemovitosti vůbec nic neriskujete. Pokud vaši nemovitost neprodáme do určeného termínu a za dohodnutou prodejní cenu (obojí je popsáno ve srovnávací tržní analýze), vrátíme vám všechny peníze.

Kromě toho si naše služby můžete nezávazně vyzkoušet – odhad nemovitosti a přípravu prodejní strategie pro vás připravíme zcela zdarma. Pokud s námi budete spokojeni, můžete nám následně svěřit kompletní prodej nemovitosti.

Chci zpracovat odhad nemovitosti zdarma

Získejte od nás odhad zdarma, abyste se mohli pustit do prodeje své nemovitosti.

ZÍSKAT ODBORNÝ ODHAD ZDARMA