Měl bych prodat nemovitost předtím, než si koupím novou?

Měl bych prodat nemovitost předtím, než si koupím novou?

Měl bych nejprve prodat svou starou nemovitost, než se začnu rozhlížet po nové? Nebo bych měl nejprve nový dům koupit a až poté nabídnout ten svůj k prodeji? Toto jsou dvě stěžejní otázky, které hrají při prodeji nemovitosti prim. Není se čemu divit. Obě tyto možnosti s sebou nesou jistý risk. Ať už ten, že prodáte dům, a než koupíte nový, budete se muset smířit s dočasným náhradním bydlením, nebo že se prodej nemovitosti protáhne a vy budete muset platit dva domy najednou. Ať už tak či tak, je v sázce spousta peněz. Jak se s touto situací co nejlépe vypořádat, vám poradíme v následujících odstavcích.

Co tedy dřív?

Pokud máte dostatek finančních prostředků, je ideální nejprve koupit novou nemovitost a až poté se soustředit na prodej své staré nemovitosti. Máte tak jistotu, že neskončíte bez střechy nad hlavou a budete se moct soustředit na proces prodeje, který bude o to klidnější a bezpečnější. Většina prodávajících však tuto možnost nemá, jelikož peníze z prodeje své nemovitosti potřebují ke koupi té nové. Situace, kdy se snažíte vybalancovat zároveň prodej a nákup nemovitosti, se pak stává o něco rizikovější, ovšem i s tímto se dá vypořádat.

Nejprve je nutné zjistit, zdali se vaše vysněná nemovitost nachází na aktuálním trhu. Jinak by se vám snadno mohlo stát, že prodáte svůj dům či byt a následně zjistíte, že vaše představy nejsou reálné. Nejprve si tedy udělejte průzkum aktuální situace na realitním trhu. Pokud najdete nemovitost, o kterou byste měli zájem a která se nachází ve vašem finančním rozsahu, začněte s prodejem své nemovitosti. S penězi v kapse se vám bude nový dům kupovat výrazně lépe než v situaci, kdy ještě kupce nemáte a ani nevíte, kdy nemovitost prodáte. Je vždy lepší důkladně vybírat ve chvíli, kdy už máte potřebné prostředky. V této situaci se vám navíc může podařit usmlouvat cenu. Buďte připraveni i na variantu dočasného bydlení v nájmu, vytvoříte si tím prostor pro odpovědný výběr nové nemovitosti a nebudete při její koupi pod tlakem.

Srovnejte si priority

Jak moc na prodej spěcháte? Jste ochotni v případě rychlého prodeje slevit z ceny, nebo hodláte prodat za nastavenou cenu nehledě na to, jak dlouho to může trvat? V této situaci jste na realitním trhu zranitelní. Je třeba stanovit si priority a dále podle nich postupovat. Pokud se například soustředíte jen na hledání nové nemovitosti, může se snadno stát, že budete v ruce držet rezervační smlouvu nového domova, aniž byste podstoupili jakékoli kroky k prodeji toho starého.

Nejprve koupím novou nemovitost, až poté nabídnu stávající k prodeji

Pokud pro koupi nové nemovitosti nepotřebujete peníze, které získáte prodejem svého nynějšího bydlení, můžete samozřejmě této výhody využít a nejprve nemovitost koupit. Získáte tak dostatek času a prostoru pro zařízení všeho potřebného k prodeji své nemovitosti a současně k rekonstrukci nového bydlení. Přestěhovat se můžete plynule a bez komplikací či kompromisů pro obě strany. Dobře si však promyslete, jestli to pro vás nebude finančně příliš náročné. Kromě toho se tím, že jste ještě nenabídli svůj dům k prodeji, stavíte do nevýhodné pozice oproti těm, kteří tak již učinili. Stávající majitel vašeho vysněného bydlení se bude spíše přiklánět k prodeji domu někomu, kdo nemá žádné závazky v podobě neprodané nemovitosti.

Nejprve prodám nemovitost, až poté koupím novou

Jestliže jste se rozhodli nejprve svou nemovitost prodat a až pak koupit novou, je tu pár věcí ke zvážení. Až byt či dům prodáte, již v něm nebudete moct nadále bydlet. Můžete se pokusit domluvit s novými majiteli na vašem pozdějším odstěhování, počítejte však s tím, že nejspíš řeší tutéž situaci a budou se chtít co nejdříve nastěhovat. Motivovat je můžete nižší, a tedy pro ně výhodnější cenou nemovitosti. Situaci můžete vyřešit i tím, že se na čas přestěhujete jinam.

Využít můžete i možnosti náhradního bydlení a úschovy věcí

Pokud vás neděsí představa stěhování se nadvakrát a máte kam jít, můžete využít i možnosti náhradního bydlení u rodiny či známých. Nebudete tak v časové tísni a neustálém stresu z přesného načasování a ani se vám nestane, že byste skončili bez střechy nad hlavou. Můžete tak bez obav nabídnout svou nemovitost k prodeji, a až k jejímu odkoupení dojde, budete mít kde složit hlavu. Vystěhované věci pak můžete uložit ve skladech, které jsou k tomu speciálně určeny. Využít můžete krátkodobý, ale i dlouhodobý pronájem.

Nabídnutím nemovitosti na trhu nic nezkazíte

Ať už se rozhodnete pro jakoukoli variantu, nabídnutí nemovitosti na trh ničemu neuškodí. Budete mít představu o tom, jak velký je o vaši nemovitost zájem. Mezitím můžete vybírat nemovitost novou. Tím, že svůj dům na trhu nabídnete dříve, si celý proces usnadníte. Mezi kupci si pak můžete vybírat a budete mít představu o finančním rozsahu, ve kterém si nový dům můžete dovolit. Navíc budete mít větší šanci zkoordinovat prodej i nákup nemovitostí tak, aby vám to vyhovovalo.

Začněte s prodejem dnes

Získejte od nás odhad zdarma, abyste se mohli pustit do prodeje své nemovitosti.

ZÍSKAT ODBORNÝ ODHAD ZDARMA